Vaatevuosi 2015

30.12.15

Rakkaat lukijani, muistatte varmasti, kuinka aloitin tämän vuoden alussa haasteen olla ostamssa vuoden aikana yhtään uusia vaatteita. Kuten on vuoden aikana julkaistuissa postauksissa käynyt ilmi, ei tämä haave ole oikein toteutunut. Asiaa kuitenkin edes jollain tavalla kontrolloidakseni raportoin blogiini suunnilleen kaikki ostokset, jotta pysyisin perillä, kuinka paljon sitä tuleekaan vaatteita ostettua. Lopullinen luku on 38.


Ostin vuoden aikana kahdet uudet farkut, sillä arkipukeutumisessa suosin niitä melkein joka päivä. Vanhat farkut ovat hajoilleet, joten nämä ovat tulleet kyllä tarpeeseen. Hameita tuli ostettua kaksi. Kukkakuvioinen on kirpparilta ja ruutukuviollinen BikBokista. Hameet ovat todella kivoja, mutta näitä on tullut käytettyä vähemmän. Tähän osasyynä on surkea kesäsää. Ei sateella paljoa hameita huvittanut käyttää. Tästä kuvasta unohtuivat Cubuksen kuviolliset shortsit, joita tuli käytettyä aika paljonkin. Lisäksi tilasin Jenkeistä pin-up -tyyliset mustat korkeavyötäröiset shortsit. Ne vain eivät ihantaneetkaan meikän päälle, sillä arvioin koon pahasti yläkanttiin. Vein shortsit sitten pihtiputaalaiselle ompelijalle suurennettaviksi, mutta hän oli sitä mieltä, ettei operaatio onnistu ja lupasi ommella minulle kokonaan uudet. En ole vielä saanut shortseja itselleni, minkä vuoksi niitä ei kuvassa näy.


Yläosia on tullut hankittua useampia, mikä kuvastelee vaateostotottumuksiani. Yläosia on paljon helpompi ja hauskempi ostaa kuin alaosia. Pin-up -vaatekapin kartutukseksi ostin Jyväskylän Underground Storesta punaisen pilkullisen t-paidan ja sinivalkoisen ihanan topin. Kirppareilta sen sijaan on matkaan lähtenyt valko-violetti -raitainen t-paita, ruudullinen tunika, pilkullinen löysä pusero, ruskea pitkä neulepaita sekä mustavalkoinen lyhythihainen paitapusero. Peruspaitoja on ostin valkoisen ja mustan t-paidan ja 3/4-hihaisen mustan paidan. Ruisrockissa vältin matkan festarialueelta majoituskoululle ostamalla valkoisen t-paidan cupcake-taskulla. Perusvaatekaupoista H&M:ltä, Cubukselta ja BikBokista ostin peplum-paidat ja lyhythihaiset. Näistä on tullut eniten käytettyä noita peruspaitoja ja perusvaatekauppojen löytöjä. Pin-up -paitojen käyttö on jäänyt vähemmälle, samoin osa kirpparipaidoista on levännyt kaapin hyllyllä. Useimmat näistä paidoista ovat kuitenkin olleet hyviä ja tarpeellisia ostoksia muutamia noita kirpparipaitoja lukuun ottamatta.


Ulkovaatteita en ostanut kuin Seppälän tarjouksesta valkoisen nahkatakin. Oli ahkerassa käytössä, sillä tuollaisia kesä/välikausitakkeja ei minulla kovin useita ole.


Kenkiä ostin kolmet, sillä kuvassa eivät näy mustat korkkarit, jotka ostin Rovaniemeltä. Nuo ruskeat terveyskengät ovat olleet vuoden paras ostos. Niillä pystyy seisomaan ja kävelemään kaupoilla tuntikausia ilman, että jalat tulevat yhtään kipeiksi. Suosittelen! Merkki on Arcopedico. Toiset kengät eivät yhtä kovassa käytössä ole olleet, mutta käytetty niitä on kuitenkin. Ainoa vyö on kirpparilta ja suurin osa huiveista samoiten. Valkoinen kukkahuivi ja violetti bandana-huivi ovat ulkomaan tuliaisia Krakovasta ja Dublinista. Tässä kuvassa ovat ehkä vuoden turhimmat hankinnat.


Viimeinen kuva sisältää kaikki pin-up -asut, jotka olen vuoden aikana ostanut. Underground Storen valko-musta -pilkullinen mekko, Muotiputiikki Helmen punainen kellomekko, violetti kynämekko Facebookin pin-up -kirppikseltä, musta playsuit Ebaysta ja violetti-valko -pilkullinen kynämekko Dublinista. Nämä kaikki ovat rakkaita ostoksia, en kadu yhtään.

Yhteenvetona sanottakoon, että pin-up -harrastuksen aloittaminen sai haasteen kosahtamaan aika vahvasti. Pin-up -paidat, hameet, suurin osa huiveista ja pin-up -asut hommasin kyseisen tyylin kokoelmaa kartuttamaan. Muista ostoksista peruspaidat ja peplumit, terveyskengät sekä farkut olivat tärkeitä ostoksia. Sen sijaan kirpparilöydöt olivat vähän turhia ja periaatteessa pärjäisin ilman uusia mustia kenkiäkin, mutta varmasti käyttöön nekin tulevaisuudessa tulevat. Vaikeaa on olla täysin ostamatta uusia vaatteita, mutta seula on ollut todella tiukalla. Ilman tätä haastetta nimittäin olisin saattanut ostaa paljonkin enemmän vaatteita. Lisäksi oli todella hyvä kasata vuoden lopulla hankinnat ja katsoa, kuinka paljon ostoksia kertyykään, vaikka tuntuu, ettei juuri mitään ole ostanut.

Suurin plussa haasteessa on se, että monilla kauppareissuilla jätin vaatekaupat kokonaan väliin. Kun en kiertele kaupoissa, en myöskään tule ostaneeksi vaatteita. Monesti kun kaupoille lähti joko pin-up -kamoja etsimään tai kavereiden seuraksi shoppailemaan, tuli ostettua kaikenlaista. Hyvä neuvo siis on: älä mene kiertelemään vaatekauppoja, jos et oikeasti tarvitse jotain, tällöin ei tule osteltua kaikkea pelkästä ostamisen ilosta.

Opin vuoden aikana monia asioita ostokäyttäytymiseeni liittyen, mutta en ole saldoon tyytyväinen. Vaatteettoman vuoteni aikana tehtyjen hankintojen määrä on 38 eli en koe onnistuneeni. Mutta ei hätää, kohta alkaa uusi vuosi ja oman käyttäytymisensä muuttamista voi jatkaa. Julistan täten alkavaksi vaatteettoman vuoden 2016. Toivottavasti ensi vuonna onnistun paremmin!

4 kommenttia:

  1. Sun vaatevuotta on ollut kiinnostava seurata! Aloin tän postauksen innostamana laskea omia vaatehankintojani, ja niitähän tuli tehtyä yllättävän monta (ainakin siihen nähden, etten mielestäni juurikaan shoppaillut eikä kaikkea ees muista). Vois kokeilla samanlaista ylös kirjaamista joskus. Tsemppiä ens vuoteen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! :) Joo niitä hankintoja tulee kyllä tehtyä yllättävän paljon, vaikka tuntuu, ettei niin paljoa edes ostele mitään. Kannattaa joskus seurailla tarkemmin, mitä kaappeihin kertyy, se on kyllä mielenkiintoista. Kiitos paljon! :)

      Poista
  2. Hei, mainio idea! Voisin toteuttaa vähän vastaavaa blogissani ensi vuoden aikana! Mä olen puolestani tän vuoden aikana todennut, kuinka vähän loppujen lopuksi vaatteita oikeasti tarvitsee - itse ainakin jumitun käyttämään aina samoja yläosia ja samoja housuja, ja noin puolet vaatteista on kaapissa suurimman osan vuotta käyttämättöminä. Tietty joukossa on nyt joitain kesävaatteita, mutta suurin osa on kyllä sellaisia, joita "en laita nyt päälle, mutta varmasti tulen vielä joskus käyttämään". Joo, niin varmaan. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kannattaa kirjailla hankintoja ylös, se on mielenkiintoista! Hyvältä kuulostaa, tulen innolla vilkuilemaan tätä seurantaa blogistasi. Samaa mieltä olen siinä, että käytössä olevia vaatteita on loppujen lopuksi melko vähän, vaikka kaapeissa kuinka niitä olisikin. Siksi kannattaa käydä kaapit kunnolla läpi ja heittää pois ne, joita ei tarvitse, sitten pysyy paremmin perillä siitä, mitä omistaa ja sitä kautta ehkä saa vähän vähennettyä uusien ostamista. :)

      Poista

Ilahdun suuresti kommentistasi!

Proudly designed by Mlekoshi playground